Plåta maränger

Okej, ikväll har vi plåtat maränger här hemma. Dels för att de blev för jäkla läckra, dels för att visa för den som är intresserad lite hur det kan gå till. Flera användare på matfeed.se har varit intresserade av lite tips på matfotografering, så förutom Tips-delen på den sidan tänkte jag även visa med bilder. Nu är jag inget proffs på matfotografering, men jag tycker det är kul och blir ganska ofta nöjd med bilderna.

Först och främst tänkte jag visa det färdiga resultatet. Klicka för att se den större.

Till min hjälp hade jag en stor halvtransparent mojäng, en diffusor. Bild på den finns här. Den blockerade solen, men släppte igenom lagom med ljus och gjorde det samtidigt väldqigt mjukt och fint. Till höger (från kameran sett, förstås) höll Linnéa en enkel vit frigolitskiva. Frigolitskivan lättade upp skuggorna och gjorde bilden ännu mjukare, ljusare och finare.
Andra viktiga ingredienser är dekorationen. I det här fallet den vita duken, glasfatet på fot, dekorationssnöre från sybehörsaffären samt glasburken med polkagrisarna.

Utan all dekoration och skärmar/skivor skulle det se ut såhär.

Ett vanligt misstag jag sett på matbilder överlag, är att man använt den inbyggda blixten. Big no-no. Jag vet inte om jag sett en enda snygg bild, tagen med hjälp av den inbyggda blixten. Har ni sett en sån får ni gärna tipsa mig 🙂 Bara för att visa på skillnaden ser ni en bild tagen med inbyggda blixten nedan.

Inte särskilt tjusigt va?
Kameran hade jag på stativ för att minska så mycket skakningar som möjligt. Ypperligt hjälpmedel. För att se allting uppställt och ”in action” kan ni kolla HÄR.

Och här ser vi rekvisitan som användes. Inte särskilt mkt.
Dekoration för under hundralappen.

Frågor på det? Hojta till bara!  Antingen via kommentarsfältet nedan, eller så kan du maila mig via formuläret under ”Kontakt