Lucka 11: Ringblixt, how-to.

Så var vi redan framme vid lucka 11, den 11 december. Tiden går fort minsann. Idag blir det inte foton för fotons skull, utan som dokumentation och beskrivning. Jag tänkte nämligen visa hur jag började dagen med att bygga iordning min alldeles egna ringblixt. Mer information om vad det är finns på Wikipedia.
Att jag tog tag i saken och byggde mig en egen beror helt på KatjaK, som igår kväll frågade om jag inte kände någon som hade en att låna ut några dagar. Jag kände ingen. Istället tänkte jag, att det kan inte vara så svårt att bygga iordning en egen… pysselgubbe som man är. Så, till ämnet..

ringblixt-1

Vi börjar med en botten av något slag. Själv använde jag mig av en bit KAPA (Lättviktskiva), men det går lika bra med vanlig kartong. Tanken är att den här ringen ska vara runt objektivet, och jag gissade att objektiv i regel inte är längre än 80-90mm i diameter, så det fick bli den inre ringen som syns på bilden. Den yttra diametern höftade jag bara.
Fram med passare och rita upp.

ringblixt-2

Därefter fram med skalpell, mattkniv eller vad man har tillhands, och skär ut botten. Än så länge är det plättlätt.

ringblixt-3

Nu behöver vi ju en stomme, som bestämmer tjockleken på själva ”lådan”. Jag uppskattade 60-65mm om lagom, och skar då till en bit kartong som var 15mm tjockare. De där 15 millimetrarna skar jag sen till i fransar. Varför? Det kommer. Längden på kartongbiten är omkretsen på det lilla hålet. Använd maskeringstejp eller liknande, då är det lätt att få bra mått på en gång.

ringblixt-4

Här ser vi kartongbiten, och även varför jag ville göra fransar på den. Fransarna tejpade jag fast i bottendelen. Inte snyggt än så länge, men huvudsaken det håller.
Sen gjorde jag en likadan till ytterkanten på bottenplattan. Samma höjd, samma storlek på fransarna, men såklart betydligt längre.

ringblixt-5 ringblixt-6

På bilden ovan har jag fått dit den yttre ramen, med fransarna inåt för att kunna tejpa fast i botten. Drog ett varv silvertejp på utsidan också, för lite extra hållbarhet.
Det ni ser på bortre änden är hålet för blixten. Jag skar ut ett hål i ytterramen, lagom stort för att blixtljuset ska slå sig in där. Utanför gjorde jag en liten hållare av kartong, så blixten ska sitta kvar där.

ringblixt-7

Sen var det dags för insidan att bli pimpad. För att ljuset ska skjutsas runt ordentligt i ringen tog jag självhäftande, spegelblank folie. Vi använder sån på jobbet till dekaler etc. Jag skar till lagom stora bitar och lappade i, hela insidan. Tänk att det är en sockerkaksform som ska bröas, fast med kromfolie.

ringblixt-8

Avslutningsvis täckte jag hela fronten med två lager halvgenomkinlig folie. På bilden täcker det även mittenhålet, men det skar jag bort sen. Annars blir det svårt att få ett objektiv därigenom.

Funkar den bra? Ingen aning, har inte kommit så långt. Glömde trådlösa triggern till blixten hemma. Men ikväll kommer resultatet upp!