Lightroom – del 1

Eftersom jag vet att många ännu inte upptäckt tjusningen med Adobe Lightroom, så tänkte jag presentera programmet lite smått. Jag har nämligen fått lite frågor om det. Förhoppningsvis är det någon som lär sig något av det. Del 1 (det här inlägget) är väldigt enkelt och snabbförklarat. Jag kommer att gå in på mer detaljer framöver, men nu är det mest en presentation av programmet.

Så, när du öppnar programmet hamnar du i vyn som i bilden nedan. Till att börja med vill vi ju få in bilderna i Lightroom, så vi börjar med att importera dem. Gå till menyn File (syns inte på min bild här) och sen Import Photos from Disk (eller från Device om ni vill lägga in direkt från kameran. Sen kan ni välja om ni vill kopiera bilderna till ny plats, eller bara flytta, m.m. När jag lägger in bilder som redan finns på datorn så väljer jag bara att lägga till dem utan att flytta eller kopiera dem nånstans. Under bilden tar jag upp de rödmarkerade siffrorna. Klicka på bilden för att se den i större format!

Library-vyn

 1. Här ser du de mappar som för tillfället finns importerade i Lightroom. Har du bara importerat en mapp så är det bara den som syns där. Klickar du på en av mapparna, så får du upp innehållet i mittenfönstret (nr 2 på bilden).
 2. Som sagt, innehållet i vald mapp syns här. Vill du se en bild i taget kan du enkelt dubbelklicka på den så visas bara den i det stora fönstret.
 3. Själva inställningarna hittar ni i högerfältet. I den här vyn så finns de grundläggande reglagen, i form av pilar. Ett klick på knappen med en pil justerar lite grand åt valt håll. Klickar du på en dubbelpil så blir det en större förändring. Enkelt och smidigt, men inte väldigt exakt. (I nästa inlägg om Lightroom går jag igenom de olika delarna mer ingående)
 4. Högst upp kan du välja några olika vyer, just nu är vi som vi kan se i Library. Jag personligen föredrar att alltid arbeta i Develop (kortkommando: D).

lightr-1-2

 1. Precis som i föregående vy (Library) så finns mappens alla bilder i nederkant. Du kan göra vilka förändringar du vill, de finns ändå kvar om du växlar mellan bilderna, utan att du behöver bry dig om att spara mellan varje.
 2. I övre högra hörnet ser du histogrammet. Här finns information om bilden. Ljus/exponering etc. Du ser även vad du har använt för ISO-tal, brännvid, bländare, samt slutartid. (Sett från vänster till höger)
 3. Under histogrammet hittar du lite användbara verktyg. Om vi börjar från vänster så har vi först crop tool. Det används för att beskära bilden, och beskärningen kan alltid justeras i efterhand. Visar mer om det i nästa bild. Sen kommer Spot Removal, vilket används mkt till att ta bort blämmor och prickar och annat som kanske inte gör sig så bra på bilden. Därefter hittar vi Ta-bort-röda-ögon-verktyget, som nog inte behöver någon närmare förklaring just nu. Nästa verktyg – Övertoningsfilter – kan användas till att exempelvis få himlen på en landskapsbild att bli mer distinkt, mindre utfrätt. Och till sist Adjustment Brush. Med denna kan du välja några olika typer av korrigering; t.ex exponering, ljushet, kontrast m.m. Du ”målar” på de områden du vill ska påverkas, och kan sen justera som du önskar.
 4. Sen var vi framme vid punkt 4, som enligt mig är kärnan och fiffigheten i Lightroom. Med dessa reglage kan du göra en jäkla skillnad på en bild, speciellt om du fotar i RAW-format som spar mycket mer information än en JPG-bild.
  Är din bild underexponerad kan du öka exponeringen, och vice versa. En viktig sak är temperaturen. Där kan du nämligen justera vitbalansen i efterhand. Om du i kameran råkat få en alldeles för varm, eller en alldeles för kall bild. Dra i reglagen, eller klicka i rutan där värdet står så kan du justera med hjälp av piltangenterna. Oerhört fiffigt.

lightr-1-3

 1. Crop tool, som utlovat. Då mitt objektiv med brännvidd på max 200mm inte riktigt räckte till för att zooma in som jag ville på månen, så beskär jag det i efterhand. Klicka på crop tool, så kommer ytterligare några valmöjligheter fram nedanför.
 2. Aspect står här på Original, vilket betyder att när jag tar tag i ett hörn och drar ihop rutan, så håller den samma proportioner som originalbilden. På så vis behöver man inte vara rädd för att korten blir helt skeva vid framkallning.. bara som exempel.
 3. I mitten har vi rutans om avgör var och hur mycket vi klipper bort. Dra i hörnen och se vad som händer, tills du är nöjd. Då kan du trycka enter, så är det klart. Kom ihåg; det här kan man alltid ändra senare, informationen utanför klipprutan försvinner inte, den döljs bara.

lightr-1-4

 1. Idag tänkte jag bara gå igenom reglaget för vitbalansen. Som du ser har du Temp och Tint. Oftast behöver jag bara använda mig av Temp, som ger bilden en svalare eller en varmare ton.
 2. I den här bilden har jag dragit reglaget åt vänster, mot den blåa delen, för att visa hur pass ”kall” den kan bli av en enkel justering.Om vi tittar på bilden nedan, så har jag istället dragit reglaget åt höger, mot den gula delen och på så vis gjort bilden bra mycket varmare i tonerna.

lightr-1-5

Nästa gång ska jag ta någon roligare bild att justera i Lightroom. Men ikväll får denna duga.

Har ni några frågor? Skriv en kommentar eller skicka ett e-mail så ska jag svara så gott jag kan.