DIY – Reflexskärm

Om man inte har behov av en ihopfällbar, ganska kostsam reflexskärm, så kan man göra sig en egen. Eller så gör man det bara för att man tycker det är roligt att pyssla, som jag. Det är enkelt, går snabbt och framförallt; det är billigt. Vad behöver man då?

En bit kartong eller annan skiva. En rulle aluminiumfolie och lite spraylim.

Jag har valt att bara göra en liten modell, då jag redan har en större ihopfällbar sak. Vill man göra en större går det åt lite mer material bara.
Först och främst behövs basen i reflexskärmen. Här har jag tagit en av sidorna i en låda jag byggde förut, en lättviktsskiva. Det går lika bra med kartong eller vad man nu har till hands. Sedan behöver man aluminiumfolie, helt vanlig som du förmodligen redan har i någon låda. Spraylim är bra att ha, men inget måste. Du kan lika gärna använda limstift eller vad du vill. Jag hittade en burk på jobbet, vilket underlättade. Tejp kan vara bra att ha.

Slätt eller ej, det är frågan..

Kapa till (riv av) bitar av aluminiumfolien, så det täcker skivan och går över en bit. Hur många längder du behöver använda beror såklart på skivans storlek. För att få bättre spridning på ljuset när du ska använda den sen, så knyckla till folien. Se till att den blir riktigt ful och skrynklig. Släta ut den igen, och kolla så att bitarna täcker skivan fint.

Applicera limmet

Antingen kan man som jag, applicera limmet i ett igenstängt rum och på kuppen bli lite yr i huvudet. Eller så öppnar man ett fönster och mår bra efteråt. Spraya eller smeta ut ditt lim, beroende på vilken typ av lim du har. Det är inte jättenoga, men se till att det är hyfsat täckande.

Så kan det se ut när folien sitter på plats.

Lägg på bit för bit av folien, och tryck till lite extra så det sitter. Det som hänger utanför ska vi bara vika runt, som synes på nästa bild.

Tejpen kom till nytta även den.

Här har jag vikt runt kanterna, och med den übertjusiga maskeringstejpen förseglat skiten. Klar att användas!

Resultatet? Blev precis som jag hade förväntat mig.

Och nu är det bara att sätta igång och reflektera ljus. Den här storleken är nog perfekt för en del porträttbilder t.ex.
Jättefiffigt om du inte vill använda blixt, men ändå lätta upp skuggor i såväl produktbilder som porträttbilder.

Lycka till och glöm inte att visa mig resultatet om du ger dig på det här! 🙂